Category Archives: Livet

Livet Piratheter

FRA-tröjan, nu i butik!

Fick under dagen lite inspiration till att skriva ett surt blogginlägg om dagens lunchrestaurang ”Kompis – Mat&Prat” på Kupolen i Borlänge, då sommarjobbarna totalt sågar deras goda rykte genom att servera dålig mat och vara otrevliga mot sina gäster. Men till min förvåning hittade jag ett mycket bättre ämne att skriva om.

Jag hittade en klädbutik i trakterna som säljer tröjor med ett mycket bekant tryck på.
Jag gick in i butiken med ögonen på mobilen, då jag var sällskap till min syster och hennes vän.
Tittar mig omkring och denna tröja fastnar i blickfånget från min ögonvrå:

frabutik3

Hängandes på väggen och i en hög av varierande storlekar. Prislapp: 149kr

frabutik2

Jag är glatt överraskad av att trycket börjar sprida sig i ”riktiga” klädbutiker.

Det är dock lite tråkigt att de har ändrat färgen på texten till svart/mörkblå, men troligen har de gjort det för att minska risken för klagomål från FRA.
Så nu har ni ett svar på vart det går att köpa en FRA-tröja, den går att köpa i en klädbutik (kommer ej ihåg namnet på den) på Kupolen i Borlänge.

Läs mer om FRA-tröjan:

Livet Piratheter

Betala för musik man tycker om #2

Bloggade för en tid sedan om att jag försökte donera pengar till artisten Björn Rosenström, i den bloggposten så lovade jag mer eller mindre att jag skulle gå på fler av Rosenströms spelningar.

Detta har jag nu gjort, jag gick på Rosenströms spelning på Liljan i Borlänge 2014-01-18 och spelningen var som vanligt helt underbart klockren, låtar från de senaste plattorna varvades med klassikerna från första albumet ”Låtar som är sådär”.

Efter spelningen stannade Rosenström kvar på scenen för att signa lite kvinnliga kroppsdelar, detta spektakel kunde jag givetvis inte låta bli att delta i, jag har redan en autograf, men flest autografer av Rosenström vinner, right? Dessutom om man skall samla autografer av artister så ska man göra det med stil.

BjornRosenstromTPB-TshirtMedans tjejerna sträckte fram både den ena och den andra kroppsdelen för att få den signerad av Rosenström så sträckte jag fram min för dagen välplanerat påtagna t-shirt och bad honom att signa den, jag menar det var ju värt ett försök i alla fall, och mycket riktigt så signade han den rakt över texten ”The Battle has Begun”!

Hur många artister skulle frivilligt signa en The Pirate Bay-T-shirt? Rosenström kan sin skit helt klart.

Bild från spelningen:

IMG_20140118_225757

Så nu har jag alltså två Rosenström signeringar i samlingen!

IMG_20140119_012338

 

 

…och fler lär det ju garanterat bli!

 

 

Livet Piratheter

#TPB10 och Tenacious D

Så var den episka helgen förbi och en hel del förväntningar har uppfyllts och blivit till verklighet.
Det började med en resa från Borlänge ner till Bålsta, där det vankades öl och grogg i husvagnen på fredagkvällen. Lördag morgon var vi uppe med tuppen för att förbereda husvagnen inför The Pirate Bay-festivalen och sedan var det dags för avfärd, förutom den lilla detaljen om att jag ville ha lite hjälp att pimpa min festivalstereo. Åtta timmar senare var vi på väg mot festivalen, och festivalstereon hade fått ett helt nytt liv.

Bild på festivalstereon före:
FestivalstereoFore

Bild på festivalstereon efter:

FestivalstereoEfter

Vi tänkte hela dagen att vi inte hade någon större brådska till festivalen, eftersom att Mollgan som var vår huvudanledning till festivalen skulle börja spela klockan 22.00 (enligt vad vi hade fått för oss). Klockan 21.00 var vi framme på festivalcampingen (25 min resväg från Bålsta, inklusive upphämtning av Beris på vägen). När vi var framme hörde vi dock något bekant ljud från festivalområdet, Mollgans stämma var på full volym från en av scenerna. Vi hörde först att de sound-checkade och trodde att han skulle kliva upp på scenen vid 22.00, men efter sound-checken drog de igång, medans vi fortfarande riggade husvagnen på campingen. Så vi hörde spelningen men såg inte mycket av den. Jag gick ner mot området men möttes av ett staket, så jag såg en del av spelningen därifrån.

 

MollganStangsel

Hittade en video som en annan festivalbesökare lagt upp från Mollgans spelning:

Men när Mollgan slutat lira på scenen ringde jag honom och bad han komma förbi vår Camp för en öl och snacka lite och efter ett tag dök han upp och sjöng ”Ja må du dela” till en hyllning för The Pirate Bay:s 10årsjubileum.

Mollgan drog sig in på festivalområdet igen efter ett tag, men vi valde att stanna kvar och köra festen vidare i vårt Camp. När klockan började närma sig stängningsdags för festivalen (02.45-ish) kom vi på att det var tid för att hämta festivaltröjan som vi beställt åt mig, sagt och gjort gick jag in på festivalområdet för första gången på hela festivalen och de sista banden höll på med sina extranummer.

Väl framme vid festivalens expidition hittade jag MLG från Piratshoppen och tröjan jag hämtade ut är likadan som MLG har på sig på bilden nedan:

MLG

Sedan vart det mingel med Pirat-funktionärer en stund innan vi betade av de sista alkoholhaltiga dryckerna i husvagnen och la huvudet på kudden, i en varm husvagn, på festivalcamping, husvagn, H-U-S-V-A-G-N!.

På morgonen blev jag väckt av Jonne från Sysadminbloggen, som vänligt men bestämt förklarade att det var dags att kliva upp och käka nystekt Ägg & Bacon. Ä-G-G O-C-H B-A-C-O-N till frukost på en festivalcamping. Rena rama hotellfrukosten, utvilad för att vi sovit i husvagn. Löjligt bekvämt och lite småroligt att se tältarna kråla ut ur sina tält på morgonen =)

Husvagnscamp

Det var som jag sa till Jonne, att åka på festival med en husvagn är ju som att festivalcampa fast man tar bort de negativa bitarna =)

När vi ätit oss mätta och belåtna på Ägg & Bacon-frukost så gav vi oss av mot Bålsta för att göra oss i ordning för nästa äventyr: Tenacious D på Gröna Lund.

Jag var orolig att det skulle bli mycket folk, så jag sa till Jonne att vi borde vara där i tid, men Jonne hade andra tankar och sa dessa nu mer klassiska ord som jag fritt citerar:

Det blir nog inte så mycket folk, Tenacious D är ju rätt nischade”

Det fick han äta upp rätt rejält när vi satt på en fullknökad buss mot grönan och bussens informationstavla visade en rullande text som löd ”Gröna Lund stänger portarna 16.45 på grund av överbelastning” när klockan var 16.40 och bussen stod still i en vägkorsning från helvetet.

När vi väl kom fram till Gröna Lund var köerna extremt långa och det var folk överallt, men efter att vi fick reda på att vi som hade förköpta biljetter hade en egen kö gick det förvånansvärt snabbt att ta sig in på Grönan. Klockan var då 16.45 och vi fick reda på att de stängde portarna till Grönan 17.00. Så det var på det berömda att vi över huvud taget tog oss in.

Väl inne på Grönan var det fullsmockat med folk och när det började dra ihop sig till spelning vart det tjockt med folk runt scenen.

TDFolkVidScen

Tenacious D klev på scenen ungefär 20-30 minuter efter utsatt tid

Lånad video, min blev inte så bra från där vi stod.

De lirade de klassiska låtarna ”Beezleboss”, ”Kickapoo”, ”Kielbasa”, ”Tribiute” och avslutade med allsång till ”Fuck Her Gently”. De körde givetvis andra låtar också som hyllningen till Ronnie James Dio som kort och gott heter ”Dio” samt ”Rise of the fenix” som de körde som intro. Trots att vi inte hade den bästa platsen på konserten så var känslan helt otrolig, Tenacious D lirade på riktigt grymt och deras teaterliknande scenframträdande var snarlik de scener de har i filmen ”The Pick Of Destiny”.

Summa sumarum har helgen varit helt episk och uppfyllt förväntnignarna med råge!

Vem säger att Pirater inte vill betala för kultur?
Just ja det var Jack Black.

Men han har fel helt enkelt. =)

Livet Piratheter

Jag ska till The Pirate Bay:s 10:årsjubileum!


The Pirate Bay fyller 10 år på internet och detta firas med en festival den 10 augusti i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

Det kommer att finnas sex stycken scener och massvis med artister ställer upp och lirar HELT UTAN ATT TA BETALT.

Bland annat kommer MOLLGAN att vara en av festivalens headlines, vilket känns extra roligt då det var jag som kontaktade honom angående festivalen och han tackade ja direkt!

Jag är övertygad om att det kommer bli en grym fest och som jag säger i videon högst upp i detta inlägg så kommer festen att starta redan på campingen innan festivalen drar igång på riktigt. Med mig till festivalen har jag min ärade vapendragare från sysadminbloggen, vars husvagn vi kommer att spendera den eventuella sömn som skulle smyga sig in någonstans in på småtimmarna.

Givetvis tar jag med mig festivalstereon, som kommer att poppa all världens musik på campingen både före och efter festivalen!

Jag hoppas att du skaffar dig en biljett och deltar i denna festival för The Pirate Bay, den kommer garanterat att skrivas ned i historieböckerna!

Livet Teknik

Festivalsommar kräver festivalstereo

Under sommarhalvåret hålls många festivaler, bland annat The Pirate Bay:s officiella 10:årsfest(ival) och medan man väntar på att sitt favoritband ska spela så hänger man givetvis på festivalcampingen med sina nära och kära och sina tältgrannar. Förutom kall öl och trevligt sällskap så är det en ingrediens till som behövs för att hålla den trevliga stämningen uppe, MUSIK!

Hur får man med sig musik till en festivalcamping? Släpar man med sig sin rostiga köksradio och lyssnar på p1, eller hoppas man på att någon whanna be trubadur tagit med sig sin gura?

Nej, man tar med sig sin hemmabyggda festivalstereo!

Har man ingen hemmabyggd festivalstereo så bygger man sig en, enligt följande guide.

För att bygga en festivalstereo behövs följande:
1st Digital förstärkare t.ex Lepai LP-2020A 2x20w
1st Klyaccumulator för motorcykel 12v 7.2Ah
1st Hård verktygsväska
1st Strömkabel med kontakt (gammal laptopladdar-kabel duger gott)
2st 5,25″ eller 6″x9″ bilhögtalare med hög verkningsgrad
2st Högtalarkablar i passande längd
1st Kabel med 3,5mm stereoplugg i vardera ända, alternativt en kabel med 2xRCA i ena änden och 3,5mm stereoplugg i andra änden.
1st motorcykelbatteri-laddare. Helst med indikator för ”laddat klart” och även med möjlighet för underhållsladdning.

Med denna utrustning kan man bygga en festivalstereo som håller minst 8h på fulladdat batteri.

Guide för att bygga festivalstereon:

Börja med att såga ut hålen för högtalarna, sedan sätter du i högtalarna och skruvar fast dem.

OppenLadaHogtalare

När högtalarna sitter fastskruvade i lådan kopplar du i högtalarkablarna i högtalarna som synes på bilden ovan och sedan koppar du in den andra delen av högtalarkablarna i förstärkaren, var för sig. L för Left (vänster) och R för Right (höger).

IMG_20111011_013706

Sedan kopplar du i 3,5mm stereokabeln i uttaget märkt ”MP3” eller 2xRCA-kontakterna i den röda respektive vita RCA-uttagen på förstärkaren, och kopplar sedan in den andra änden av kabeln till en ljudkälla, t.ex en mobiltelefon eller en surfplatta. På bilden nedan visas hur kabeln skall kopplas.

IMG_20111011_034936

När detta är gjort är det dags att koppla in strömkabeln mellan batteriet och förstärkaren. Den kabel jag använder är en avklippt laptopladdarkabel som jag skalat och satt högtalarkontakter på, som passar till stiften på batteriet. Anslutningskontakten från laptopladdaren passar perfekt till strömuttaget på förstärkaren. Se dock till att få minus från batteriet till ”höljet” i anslutningskontakten och plus i ”mittenpiggen” på anslutningskontakten, får ni det fel så är det stor risk att förstärkaren går sönder när den startar.

Så här ser strömkabeln ut som jag tillverkade, den har även en säkring på 10Ah.

IMG_20111011_013845

På bilden nedan ser ni hur det ser ut med  kabeln kopplat till batteriet och förstärkaren.
Lampan lyser och det visar på att förstärkaren är igång.

IMG_20111011_014013

På tal om batteri så är det alltså detta batteri som jag använder till festivalstereon:

IMG_20111011_013326

 

Ladda batteriet innan användning:

 

laddaBatteri

Placera förstärkaren och batteriet på lämpligt sätt i lådan, förslagsvis med fästen så att de ligger still när ni bär runt på festivalstereon.

Bild från ett mindre stereobygge:

IMG_20111011_013020

 

Sedan är det bara att starta förstärkaren, vrida upp ljudet och dra igång sommarens sköna musik på festivalområdet!

Som bonus blir ditt camp högst troligt sikte för många festsugna festivalbesökare med 🙂

FestivalStereoMedOlkorv

Ha en skön festivalsommar!

Livet

Tunabyggen i blåsväder (länksamling)

Blogginlägg av mig:

http://www.piratblogga.nu/jonas/?p=842
http://www.piratblogga.nu/jonas/?p=614
http://www.piratblogga.nu/jonas/?p=572
http://www.piratblogga.nu/jonas/?p=549

Tidningsartiklar:

15 november 2o12:
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5293679-kraftiga-hyreshojningar-chockar-studenter
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5293686–vi-har-haft-for-laga-hyror-i-borlange-
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=5346947

4:e december 2012
http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.5359347-sa-festar-de-for-dina-hyrespengar

6:e december 2012:
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5369246-tomma-lagenheter-eller-rimlig-hyra

10:e december 2012:
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5377768-chockhojd-hyra-nu-flyttar-han

11:e december 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=9X9hDmD9lkc&feature=g-crec-u

15:e december 2012:
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5399478-de-fortsatter-kampen

8:e januari 2013:
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5463050-sa-mycket-hojer-tunabyggen-hyran

2:a juli 2013:
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.6038881-rustas-for-cirka-700-miljoner
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.6039036-positiva-siffror-for-tunabyggen

Uppdaterad:
http://www.dt.se/nyheter/borlange/1.4170155-nytt-huvudkontor-kostar-100-miljoner

Livet

Studentlägenheter i Borlänge 2013

Så var det dags igen, ny höst och nya studenter antas med höga förväntningar till Högskolan Dalarna i Borlänge. När man har blivit antagen, och säkert redan innan beskedet har kommit så letar studenter febrilt efter en studentlägenhet, en bostad, ett tak över huvudet. Som bekant har studenter rent generellt inte särskillt mycket pengar på fickan och CSN:s studiestöd är långt ifrån en guldgruva.

Så det är av högsta prioritet för många studenter att hitta ett billigt studentrum som agerar tak och väggar i tre till fem år under sin studietid.

I Borlänge är Mångatan en av de mest populära studentbostäderna, där det under många år har varit fullsat av studenter året om, och det har varit svårt att få tag i en studentlägenhet där. Anledningen till att dessa studentlägenheter har varit populära under åren är att de har haft överkomlig månadshyra och 10 månaders hyra per år, just för att studenter inte får CSN under sommarmånaderna när det är studieuppehåll.

Men under 2012 ändrade Tunabyggen radikalt på hyreskontrakten för Mångatan, och slog undan benen för alla studenter som bodde där. Tunabyggen höjde hyran från 3150kr till 3911kr per månad, för 20 kvadrameter. Inte nog med det så förlängde de månadshyran per år till 12 månader i stället för 10 månader, en årshyrehöjning med två månadshyror.  Desutom förlängde Tunabyggen uppsägningstiden till 3 månader, i stället för 1 månad som det var tidigare.

Tunabyggen har alltså tagit bort i princip alla fördelar med att bo i deras studentlägenheter:

Högre månadshyra
10 -> 12 månaders årshyra
3 månaders uppsägningstid

Detta resulterade i att många studenter valde eller helt enkelt blev tvingade att flytta från Mångatan till andra bostäder, flytta ihop med kompisar eller respektive alternativt sluta på Högskolan Dalarna och flytta tillbaka till sina föräldrar tills de hittat ett jobb.

Senaste hyran jag fick låg på 3150kr när jag bodde på Mångatan, nu kostar samma lägenhet 3911kr per månad, en ökning med 761kr. 12 månader istället för 10 månader per år, är en ökning på 7822kr/år.

Totalt sett är det (761*10=7610) +  (3911*2=7822) = 15432kr per år som Tunabyggen har höjt hyran med för studenterna på Mångatan.

Det är alltså 15432 kronor dyrare per år att bo i Tunabyggens studentlägenheter på Mångatan 2013 och frammåt än 2012.

Tunabyggen skyller givervis hyreshöjningarna och nedmonteringen av resterande studentbostadsfördelar på att de inte har tillräckligt med pengar och att lägenheternas hyror måste höjas för att ”bära sina egna kostnader”. Trots det så festar Tunabyggen med mat och dryck i juletid, visar bra siffror i årsbokslutet 2012 och rustar upp bostadsområden vid Tjärna Ängar för hundratals miljoner kronor samt lägger 100 miljoner kronor på att renovera Tunabyggens huvudkonto.

Det klingar falskt i mina öron.

Om Tunabyggen får fortsätta så här så kommer Borlänge försvinna som studentstad, och Högskolan Dalarna är dem som kommer att få sota för det i slutändan.

 

Livet Piratheter

Övervakningen i USA är förfärlig, för vi är ju så mycket bättre…

Att USA övervakar sitt folk, som vi fått läsa och höra i nyheterna i veckan är ju bedrövligt.
Det skulle ju aldrig inträffa i vårat demokratiska Sverige, vi som har yttrandefrihet, meddelandeskydd, pressfrihet och där folket är oskyldiga tills motsatsen är bevisad.

Vi har ju bara infört dessa lagar, regler och rutiner för vår egen säkerhet, ju.
———————————-
Trådbunden samtalstrafik

FRA:
Övervakar trafik över landsgränsen och använder sökord för att hitta intressant information, detta går inte att genomföra utan att söka igenom all trafik.
http://www.dn.se/nyheter/politik/snabbguide-vad-handlar-fra-lagen-om/

Datalagringsdirektivet:
Lagrar inrikes datatrafik i 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Mobil samtalstrafik

FRA:
Övervakar trafik över landsgränsen och använder sökord för att hitta intressant information, detta går inte att genomföra utan att söka igenom all trafik.
http://www.dn.se/nyheter/politik/snabbguide-vad-handlar-fra-lagen-om/

Datalagringsdirektivet:
Lagrar inrikes datatrafik i 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Mobil datatrafik

FRA:
Övervakar trafik över landsgränsen och använder sökord för att hitta intressant information, detta går inte att genomföra utan att söka igenom all trafik.

Länk: http://www.dn.se/nyheter/politik/snabbguide-vad-handlar-fra-lagen-om/

Datalagringsdirektivet:
Lagrar inrikes datatrafik i 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Kabelburen datatrafik

FRA:
Övervakar trafik över landsgränsen och använder sökord för att hitta intressant information, detta går inte att genomföra utan att söka igenom all trafik.

Länk: http://www.dn.se/nyheter/politik/snabbguide-vad-handlar-fra-lagen-om/

Datalagringsdirektivet:
Lagrar inrikes datatrafik i 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Positionering av mobiltelefon, registrering av deltagare i samtal
Datalagringsdirektivet, lagrar platsinformation om vart mobila enheter har befunnit sig vid specifika klockslag samt vilka som deltagit i samtalen, lagras upp till 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte.

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Övervakningskameror vid bankomater

Kameror vid bankomater ska förebygga brott samt göra det lättare för Polisen att utreda brott som skimming och rån.

http://www.skovdenyheter.se/nyhet/29621/Filmerna%20underl%C3%A4ttar%20f%C3%B6r%20polisen
———————————-
Övervakningskameror på allmänna platser

Kameror vid allmänna ytor ska förebygga brott samt göra det lättare för Polisen att utreda brott på allmän plats

http://www.skovdenyheter.se/nyhet/29621/Filmerna%20underl%C3%A4ttar%20f%C3%B6r%20polisen
———————————-
Kredit/kontokortstransaktioner

USA får tillgång till Europeisk bankinformation för att förhindra terror.

http://www.realtid.se/ArticlePages/201007/09/20100709094754_Realtid387/20100709094754_Realtid387.dbp.asp
———————————-
Fartkamera/Övervakningskamera vid väg

Fartkamerorna längs vägarna är uppgraderade så att de kan avläsa registreringsskyltar och kontrollera att skatt och försäkring är betald. Kamerorna kan registrera alla registreringsskyltar som passerat, inte bara de som har för hög hastighet.
http://www.gp.se/motor/1.640629-polisen-vassar-fartkamerorna

Trafiksäkerhetskamerans mätsystem innehåller teknik som kan mäta trafikflöden och registrera tid och hastighet för förbipasserande fordon även när den inte är aktiverad.

http://www.trafikverket.se/Privat/Resan-och-trafiken/Trafiksakerhetskameror/Hur-fungerar-det/Trafiksakerhetskameran/

———————————-
Trängselkameror

Från frågor & svar ang Stockholms trängselkameror:

-Blir jag fotograferad när jag passerar betalstationen?
Nej, registreringsskylten och ett område kring skylten av fordonet kommer att bli fotograferat. Människor eller föremål inne i fordonet finns alltså inte med på fotot.

-Vilka uppgifter är sekretessbelagda?
Uppgifter om vilken betalstation fordonet passerat och tidpunkten för passagen är sekretessbelagda. (Enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).)

De sekretessbelagda uppgifterna lämnas bara ut till fordonsägaren och kan, efter en särskild begäran, skickas per post till fordonsägarens folkbokföringsadress.

Mer om trängselkameror:
http://www.transportstyrelsen.se/Vag/Trangselskatt/

Trots att uppgifterna är sekretessbelagda kan informationen ges ut till Polis:

http://www.polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Vastra-Gotaland/jan-mars/Trangselkameror-kan-hjalpa-brottsutredningar/
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1190253-trangselkameror-kan-fanga-brottslingar
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-g%C3%B6teborg?video_id=2313057
http://www.metro.se/nyheter/stolok-trangselkameror/Objgac!newsmotion_90583/
http://blog.sysadmindagen.se/2011/07/28/andamalsglidning-deluxe/

———————————-
Kollektivtrafik

Övervakningskameror:

Bussarna i sundsvall har kameraövervakning av resenärerna för chauförens säkerhet
http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.2409483-klart-for-overvakningskameror-pa-alla-bussar

Bussarna i Umeå:

http://blog.mmn-o.se/2011/02/28/kameraovervakning-pa-bussarna-i-umea/

Bussarna i Linköping:

http://www.corren.se/ostergotland/artikel.aspx?articleid=5913037

Småland:

http://www.smp.se/nyheter/nu-ska-alla-bussar-i-lanet-kameraovervakas(140652).gm

Listan kan göras lång, stora delar av den Svenska lokaltrafiken är övervakad, även Stockholms tunnelbana:

http://www.dn.se/sthlm/overvakningskameror-i-tunnelbanan-far-gront-ljus/

Resekort:

Rfid-chip i resekort och i kläder i butiker:
http://www.expressen.se/nyheter/storebror-ser-dig—i-byxorna/

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/storebror-har-blivit-busschauffor_347682.svd

Säkerheten i Rfid är bräcklig:
http://techworld.idg.se/2.2524/1.473989/sa-bracklig-ar-sakerheten-i-rfid-kretsar
http://www.dnv.se/mou/rapport_rfid.pdf

———————————-
Flygresor

Från 2008:

I skuggan av FRA-debatten pågår förhandlingar i EU om en ny lag om övervakning av flygpassagerare. Flygbolagen ska lämna ut uppgifter om bland annat namn, e-post och kreditkortsnummer till polis och underrättelsetjänst, uppgifter som ska lagras i ett centralt register i 13 år.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2394315

2013:

Förslaget om datalagring av flygpassagerare på väg att bli verklighet:
http://www.edri.org/edrigram/number11.11/action-vote-on-PNR

———————————-

EU är ju det fina sammarbetet mellan oss länder i Europa, som också vill oss väl.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-overvakar-eu-dig

Som sagt, det är så fruktansvärt hemskt att USA övervakar sitt folk, något sådant skulle aldrig förekomma här i Sverige. Vi har det ju så bra, så vi behöver inte klaga.

Därför röstar vi åter igen om lite pengar hit eller lite mindre pengar dit även valåret 2014.

———————————-

Eller så kan du bli medlem i Piratpartiet och Ung Pirat.

En röst på Piratpartiet är en röst för vår personliga integritet. 

Blipirat.nu

Livet Piratheter

Mervärde från Mollgan!

När Maskinen släppte låten ”Alla som inte dansar är våldtäktsmän” tänkte jag direkt att den låten hade passat perfekt att göra en parodi på, med texten ”Alla som inte tankar” eller dylikt. Jag har för mig att jag skrev någonstans på facebook om denna idé, och att jag själv varken är bra på att sjunga eller att skapa musik. Vid det tillfället fick jag ingen respons och det föll helt i glömska.

Sen en vacker dag insåg jag att någon hade fått samma brilianta idé, och dessutom skridit till verket och gjort en remix av låten!

Rappartisten Mollgan (Oskar Schwartz) från Middlesex släppte låten ”Alla som inte tankar” med en helt underbar samhällskritisk text om övervakningssamhället och hur fildelare jagas av upphovsrättsmaffians lakejer, samtidigt som han promotar att man kan hitta hans musik på The Pirate Bay.

Mollgan – Alla Som inte tankar:

[embedplusvideo height=”354″ width=”580″ standard=”http://www.youtube.com/v/t3kEan_YrF4?fs=1″ vars=”ytid=t3kEan_YrF4&width=580&height=354&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep8967″ /]

 

Jag blev rent ut sagt överlycklig, låten hade blivit remixad och med så hög kvalité, med musikvideo till och med!

Tack vare att Mollgan släppte låten ”Alla som inte tankar” fick jag upp ögonen för den musik som han skapar, både genom sina solo-låtar och även med bandet Middlesex, samhällskritisk rapp och soul-liknande musik som förmedlar budskap som att skydda vår integritet, älska livet och att man ska ta hand om varandra och människorna vi möter.

Middlesex – Integritet

[embedplusvideo height=”462″ width=”580″ standard=”http://www.youtube.com/v/aSuwSyIKTJM?fs=1″ vars=”ytid=aSuwSyIKTJM&width=580&height=462&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5580″ /]

 

Samt gjorde Mollgan en låt i striden mot ACTA:

[embedplusvideo height=”354″ width=”580″ standard=”http://www.youtube.com/v/bmQmpszQvY4?fs=1″ vars=”ytid=bmQmpszQvY4&width=580&height=354&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3894″ /]

 

Jag har lyssnat en hel del på både Mollgan och Middlesex, tankat ner deras musik, streamat den via Grooveshark och Spotify samt sett deras musikvideos på Youtube de senaste åren, men jag har inte haft nöjet att se dem live än. Jag har dock inte betalat en krona för att få upptäcka dessa artister, de har i princip lagt musiken framför mig, och jag har upptäckt dem tack vare just det, att de lagt upp låtarna för fri lyssning på nätet.

Härom dagen lade Mollgan upp en bild på en T-shirt på Facebook, T-shirten hade ett tryck som det stod ”Alla som inte tankar är upphovsmän” tryckt över hela framsidan. När jag såg den tröjan tänkte jag direkt;
Kalasbra! Mollgan har börjat med merch, ytterliggare en artist som tillför mervärde för sina fans!

AllaSomInteTankarMollganTshirt

Kontaktade Mollgan direkt, via Facebook och hörde mig för hur jag skulle bära mig åt för att boka en T-shirt, fick snabbt svar med betalningsuppgifter och betalade när CSN dök upp.

Givetvis kunde jag inte låta bli att höra om det gick att få den signad, och det var absolut inga problem. Att ha direktkontakt med artister på det här sättet är guld värt, inga bolagsdirektörer ivägen här inte!

Idag dök den upp med posten, signad av Mollgan!

Alla som inte tankar är upphovsmän - T-shirt
Alla som inte tankar är upphovsmän – T-shirt, Ytterliggare ett alster av mervärde i min samling!

Mollgan gör mycket i striden för skyddat privatliv, stärkt integritet och ökad medmänsklighet, köpet av denna T-shirt var en självklarhet.

För att köpa ditt eget exemplar av denna T-shirt, dra iväg ett meddelande till Mollgan (Oscar Schwartz) på Facebook och glöm inte att Gilla Mollgans Facebook-sida!

Livet Piratheter

Upphovsrätt bra eller anus?

Som student kräver Högskolan att man införskaffar sig studieliteratur, helst ett par tre stycken mer eller mindre tjocka böcker per kurs. Många av er har säkerligen läst en tryckt bok, ett par hundra sidor upp till ett par tusen sidor kanske?

Då vet ni säkert också att dessa böcker väger sin vikt i pressat trä, och vet säkert om hur roligt det är att släpa dessa kilon överallt för att alltid ha tillgång till literaturen. Ni har säkerligen prövat att läsa dessa böcker mitt i natten med en nattlampa tänd, kanske läsa in det sista natten innan en tenta ska avhandlas? Ni kanske även har haft en sambo liggandes bredvid er som inte uppskattar att ha en läslampa i anskiktet? Då är en vanlig bok tryckt på papper ganska osmidig, det är lite svårt att läsa en pappersbok i mörkret.

Dessa problem finns det lösningar på, och hör och häpna, dessa lösningar är för ovanlighetens skull tekniska. Ännu värre, lösningarna är rent av digitala.

E-böcker, digitala böcker som går att läsa på en mobil, surfplatta, datorskärm eller varför inte på en TV?

Det går att ha tusentals E-böcker med sig i fickan lagrade på en mobiltelefon eller i en surfplatta, eller ja på dessa enheters minneskort. Vad väger det, ptja ett par hundra gram på sin höjd (mobilen/sufrplattan alltså), och det blir inte någon större skillnad av att lägga ett par hundra digitala böcker till på minneskortet. Att alltid få med sig studentliteraturen är inte längre något som bara de mest tränade Jocks klarar av, utan vi nördar kan också bära med oss all literatur utan att anstränga våra stackars muskler.

På tal om nördar, vi har ofta stereotypats med glasögon, vilket kan bero på synfel (inte alla nördar har synfel,  och vanliga dödliga kan givetvis ocskå ha synfel), och beroende på vilket synfel man har så kan det vara lätt eller svårt att läsa böcker. I mitt fall har jag brytningsfel, ganska grovt brytningsfel på vänster öga, och jag har upptäckt att det är mycket lättare för mig att läsa text på en bakgrundsbelyst skärm än på ett tryckt papper med belysning från tak/läslampa som blänker i pappret.

Detta problem är också löst med hjälp av E-böcker, som går att läsa på mobiler, surfplattor och datorskärmar som är bakgrundsbelysta.

Kalasbra! Det finns lösningar för oss nutida studenter med framtiden i nuet!

Då börjar jag köpa all min studentliteratur digitalt, awesome!

Eller…? Nej så enket är det inte idag, det finns mycket böcker som är digitaliserade, och många nya böcker som släpps digitalt, och det finns böcker att låna digitalt från biblioteket.

MEN, långt ifrån all literatur är digitaliserad och långt ifrån all literatur släpps digitalt även fast boken är släppt på denna sida av 2000-talet. Varför är det så tro?

JO. Upphovsrättsinnehavarna och bokförlagen av böckerna ser inte hur de ska kliva ur deras gamla affärsmodeller och kliva in i nutidens digitala era, och författarna som skulle kunna få sina böcker sålda och spridda till en mycket bredare kundkrets blir hindrade av krångliga rättighetsregler som från början var till för att säkerställa författarens inkomst av verket.

Vi tar om den sista biten av förra meningen: ”rättighetsregler som från början var till för att säkerställa författarens inkomst av verket”.

Precis, rättigheter som författaren skulle lita på för att få beltalt för sitt arbete, skapande av ett verk som troligtvis författaren vill få sålt och spridet till en så stor målgrupp som möjligt.

Idag tappar författarna en stor målgrupp på grund av att deras böcker inte finns tillgänliga digitalt, och för att deras Bokförlag inte har ”sattsat så hårt” på att få ut böckerna i digitalt format. Men fine, då kan ju författarna ta sitt verk som de har skrivit digitalt och sälja den direkt till sina läsare så är problemet löst?

NEJ. Författarna får inte sälja sina böcker i digitalt format, även om de har den i en digital version på sin arbetsdator. PÅ GRUND AV RÄTTIGHETSSKÄL.

Författaren som har skrivit boken får inte sälja boken till sin egen kundkrets, för att BOKFÖRLAGET sätter stopp med hänvisning till rättighetsregleringar som från början var till för att säkerställa författarens inkomst för boken.

Fler än jag som inser hur stort problem detta är?

Böckerna finns, i digitalt format. Men författarna FÅR INTE sälja sina böcker till sina kunder.

Jag hade en mailkonversation med författaren till boken ”Employer Branding: Guidelines, Worktools and Best Practices” som ser ut som följer:

(Klicka på bilden för att få den större)

Konversation med författare och bokförlag.
Konversation med författare och bokförlag. Min E-postaddress är utsuddad, men deras är offentliga.

Där författaren är osäker på hur hon ska göra, hon vill sälja en digital version till mig, men jag får som svar från förlaget att det inte är möjligt på grund av just rättighetsskäl.

Det är dags för bokförlagen att komma in i 2000-talet och inse att det är inte är på grund av att studenter är snåla och inte vill betala för sig som studenter fildelar sig till digital studentliteratur i form av E-böcker, utan det är för att det ofta inte finns något annat sätt att få tag i böckerna digitalt.

I dagsläget är det enda vettiga alternativet för att få sina böcker digitala att göra det själv, med hjälp av bokscanners för att få pappersböckerna till digitalt format eller fildela digitala böcker med dem som är villiga att dela med sig av dem, hur ser bokförlagen på dessa ”rättighetsproblem”?

BOKFÖRLAG: dags att vakna och se hur efterfrågan ser ut idag!