Category Archives: Piratheter

Piratheter

Säpo – Följ oss, för vi följer er.

Idag så lanserades Säpo som egen myndighet och gör det med buller och bång, i och med detta så kickar de även igång ett officiellt twitter-konto.

Som första tweet skriver de:

”För säkerhets skull finns vi nu på Twitter. Följ oss, för vi följer er.”

Säpo - För säkerhets skull finns vi nu på Twitter. Följ oss, för vi följer er.

IDG skriver om tweeten på: http://www.idg.se/2.1085/1.603450/nu-finns-sapo-pa-twitter
Där de citerar Sirpa Franzén, presschef hos Säpo:

– Vi har haft en tävling på vårt intranät. Det är en analytiker och en mellanchef som kom med varsitt förslag, och vi tycker att kombinationen var bra. Den visar vårt uppdrag och har glimten i ögat”

Detta är inte bara oerhört osmakligt, utan även väldigt tragiskt. Om Säpo skämtar om övervakningssamhället så är det även en bekräftelse på att det existerar.

Inte helt konstigt så kom jag oavkortat att tänka på min parodi av FRA ”- Den enda myndigheten som lyssnar på dig.”. Men det är en satir på en verksamhet med tveksamma arbetsuppgifter, tweeten ovan bekräftar att de har anledning att skämta om problemet med Säpos arbetsuppgifter.

Osmakligt Säpo.

Läs även mina inlägg om:

FRA – Den enda myndigheten som faktiskt lyssnar på dig

FRA – Den enda myndigheten som faktiskt lyssnar på dig #2

PS.
Kunde inte låta bli: http://imgur.com/a/3YVVP
Ds.

Livet Piratheter

FRA-tröjan, nu i butik!

Fick under dagen lite inspiration till att skriva ett surt blogginlägg om dagens lunchrestaurang ”Kompis – Mat&Prat” på Kupolen i Borlänge, då sommarjobbarna totalt sågar deras goda rykte genom att servera dålig mat och vara otrevliga mot sina gäster. Men till min förvåning hittade jag ett mycket bättre ämne att skriva om.

Jag hittade en klädbutik i trakterna som säljer tröjor med ett mycket bekant tryck på.
Jag gick in i butiken med ögonen på mobilen, då jag var sällskap till min syster och hennes vän.
Tittar mig omkring och denna tröja fastnar i blickfånget från min ögonvrå:

frabutik3

Hängandes på väggen och i en hög av varierande storlekar. Prislapp: 149kr

frabutik2

Jag är glatt överraskad av att trycket börjar sprida sig i ”riktiga” klädbutiker.

Det är dock lite tråkigt att de har ändrat färgen på texten till svart/mörkblå, men troligen har de gjort det för att minska risken för klagomål från FRA.
Så nu har ni ett svar på vart det går att köpa en FRA-tröja, den går att köpa i en klädbutik (kommer ej ihåg namnet på den) på Kupolen i Borlänge.

Läs mer om FRA-tröjan:

Piratheter

P.st en ny sökmotor för privatpersoner.

Alla internetleverantörer måste lagra information om dina surfvanor på internet efter ett beslut om datalagring som EU har beslutat, och riksdagen klubbat igenom i Sverige.

Denna datalagring i kombination med Försäkringskassans, Landstingets och Sveriges kommuners databaser möjliggör informationshämtning av företag som har stora plånböcker, först ut är sökmotorn P.st.

overvakning

P.st möjliggör uthämtning av följande information om privatpersoner:

 • Besökta webbsidor
 • Privat e-post
 • Brottsregister
 • Poäng på högskoleprovet
 • Patientjournal
 • Videosamtal
 • Intresse för våld/sex
 • SMS/MMS
 • Internetbanken

Med en enkel sökning av namn och adress så kan privatpersoner nu få fram information om sina vänner, bekanta och även obekanta.

Ska du på en date i helgen?
Då kan du ta reda på:

 • Om personen du skall träffa är rik.
 • Vilken typ av sex personen gillar.
 • Om personen har några sjukdomar.
 • Eller om personen har ett brottsligt förflutet.

Nu kanske ni tycker att detta är bra information som kan vara nödvändig att veta i en sådan situation, men känns det lika bra att din chef, granne, kusin eller ditt barns dagisfröken kan kontrollera dessa uppgifter på dig?

Fick du inte det där jobbet du sökte?

Var det på grund av att du surfade på för grova vuxensidor på fritiden?
Eller var det för att du är allvarligt sjuk och kanske snart kommer att behöva sjukskrivas för en längre behandling?
Kanske var det på grund av det där sms:et som du skickade till arbetsgivarens dotters kompis för ett halvår sedan?

Datalagringsdirektivet och FRA-lagen möjliggör en informationsinsamling av det svenska folket som ingen tidigare har skådat.

FRA övervakar och lagrar trafik som sker över landets gränser, med andra ord större delen av alla svenskars internet-trafik, denna information kan sedan användas i godtyckliga sökningar för att leta efter terrorister eller miljöaktivister, och nu även efter vanliga privatpersoner med säregna intressen.

Datalagringsdirektivet lagrar information om vem som har ringt vem (både via fast telefon och mobil) och vid vilken given tidpunkt, samt vilken geografisk plats samtalet ägde rum, dessutom lagrar de alla webbsidor som besöks, när dem besöktes och hur länge samt även vilken geografisk plats som internetuppkopplingen genomfördes från, inte nog med det så lagrar den även vem du kommunicerar digitalt med, via mail, facebook, icq, msn, google-talk eller annan social media som går att använda.

Givetvis är anledningen till lagringen av denna information till för att just DU ska känna dig trygg och säker i din vardag, för med all denna information om Sveriges befolknings privatliv så kan man söka upp och tillintetgöra terrorister och andra grova brottslingar, men är det värt det?

P.st motsvarar den funktion som FRA har direkttillgång till och som SÄPO nu får använda för att söka efter svenska medborgare, skall SÄPO få tillgång till denna information är det givetvis självklart att den informationen även skall finnas tillgänglig för hela befolkningen.

Nästa tjänst för informationshämtning släpps nästa vecka och den riktar in sig på Regeringens ledamöter, SÄPOs civilpoliser samt en ökad sökfunktion i FRA:s register i realtid.

Vad vill jag då säga med detta?
Anledningarna är många till varför denna typ av massövervakning inte är bra för oss som privatpersoner.
Vi behöver vara privata för att känna oss trygga, vi behöver ha möjligheten att prata med våra nära och kära under förtroende oavsett om det gäller djupa känslomässiga samtal eller om det gäller den där sexbomben till tjej som hängde utanför ICA.

Vi vill ha möjligheten att stänga dörren när vi går på toaletten, av samma anledning vill vi inte att vår kommunikation delas med utomstående, för ingen vet vad för konsekvenser det du säger till din respektive idag kommer att påverka framtida situationer, om den informationen blir tillgänglig för allmän beskådan.

Databaser läcker, det är något som vi alltid kommer att få leva med.
Databaser är skapade av människor, och människor är inte ofelbara, när felen och kryphålen upptäcks så läcker informationen från databaserna ut från dem, oavsett hur mycket databasförvaltaren lovar och svär att informationen som lagras där är i säkert förvar.

PS
www.p.st är ett aprilskämt från Bahnhof.se
DS

 

Piratheter

Politik i skolan

Snubblade förbi en artikel som Dalarnas studentkår delade med sig av på Facebook idag. I den artikeln har David Holman, ordförande för Dalarnas studentkår blivit intervjuad med anledning av att han tillät Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson att delta i ett besök på Högskolan Dalarna i Falun. David säger att han tog detta beslut för att få mer uppmärksamhet till Dalarnas studentkår, han säger följande till tidningen Ergo:

”– Vi har en uppslutning på 10 procent av studenterna vid Högskolan Dalarna. Jag visste att det skulle bli kritik mot studentkåren med det här beslutet, så jag ser det som ett sätt att väcka studenterna ur sin dvala”

Att Dalarnas studentkår välkomnar Sverigedemokraterna och Jimmy Åkesson till Högskolan Dalarna har jag inget problem med, de är trotts allt ett politiskt parti som vilket annat politiskt parti i Sverige, rent teoretiskt alltså.

Det som förvånar mig är reaktionerna som Stockholms studentkår och Uppsala studentkår ger ifrån sig när de fick nys om detta.

Både stockholms och uppsalas studentkår säger att de inte tar emot Sverigdemokraterna till deras Högskolor/universitet:

Stockholms studentkårs ordförande skriver följande på sin blogg:

”Genom att ta emot Jimmie Åkesson, och därmed Sverigedemokraterna, på det här sättet, legitimerar och normaliserar Högskolan Dalarna rasism.”

och Uppsala studentkårs ordförande säger till ERGO:

”– Sätt upp en öppen debatt om utbildningspolitik så kan jag möta honom där. Annars ser jag ingen anledning.”

Detta gör mig mycket förbryllad, inte för att jag på något sätt stöder SD:s politik eller det Jimmy Åkesson för fram i sin politiska åskådning, utan för att de väljer att neka studenterna vid dessa studiesäten att bilda sig en egen uppfattning om politiska partier. Att godtyckligt neka ett politiskt parti för deras åsikter är väldigt diffust och kan väldigt lätt bli fel.

Stockholms studnetkårs ordförande skriver att Högskolan Dalarna legitimerar och normaliserar rasism, vilket de absolut inte gör.

Högskolan Dalarna öppnar upp för en öppen debatt där politiker och politiska partier har möjlighet att framföra den politik de bedriver och möjliggör för studenterna vid Högskolan Dalarna att bilda sig en uppfattning om dessa partier. Detta är inte att normalisera någon typ av politisk åskådning, detta är att bjuda in till en debatt och diskussion i skolan som i sin tur kan leda till en bättre uppfattning av respektive politiskt parti hos studenterna.

Vart sätter man gränserna för vilka politiska partier som har ”rätt” åsikter, vad är okej att diskutera i en skola?
Hur skapar man en demokratisk debatt i ett samhälle om elever och studenter i svenska lärosäten endast får träffa politiker som är godtyckligt godkända?
Vem skall ta beslutet om vilka politiska åsikter som är godkända att diskutera i lärosätet? 

Att hindra politiska partier att delta i skoldebatter och andra event på skolor är inte demokratiskt och hindrar elever och studenter att bilda sig en egen uppfattning om politik och politiska partier.

Jag har själv som aktiv Piratpartist varit med om exakt samma bemötande när vi har försökt att delta i politiska debatter och hålla bokbord på skolor inför EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010. Det var väldigt många skolor som valde att INTE bjuda in Piratpartiet till deras evenemang av olika godtyckliga anledningar, allt från att vi inte var ett riksdagsparti till att vi var gratisätare som vill fildela utan att betala för oss (Vilket givetvis inte stämmer).

Men vi fick även skolor som vågade ta emot Piratpartiet och andra politiska partier inför valet, och vågade ge sina elever en chans att bilda sig en egen uppfattning om respektive parti.
En av dem var Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, i videon nedan kan ni se ett inslag av TV4 som intervjuade både politiker och elever på skolan:

Dalarnas studentkår och Högskolan är inte ensamma, det finns fler studiesäten som vill ha en öppen debatt där alla politiska partier är välkomna.

Därför tycker jag att Dalarnas studentkår har gjort helt rätt i att låta Jimmy Åkesson besöka Högskolan Dalarna.

PS.

Det är snart val så glöm inte att BLIPIRAT.nu och Rösta Pirat 2014!

DS.

 

 

Livet Piratheter

Betala för musik man tycker om #2

Bloggade för en tid sedan om att jag försökte donera pengar till artisten Björn Rosenström, i den bloggposten så lovade jag mer eller mindre att jag skulle gå på fler av Rosenströms spelningar.

Detta har jag nu gjort, jag gick på Rosenströms spelning på Liljan i Borlänge 2014-01-18 och spelningen var som vanligt helt underbart klockren, låtar från de senaste plattorna varvades med klassikerna från första albumet ”Låtar som är sådär”.

Efter spelningen stannade Rosenström kvar på scenen för att signa lite kvinnliga kroppsdelar, detta spektakel kunde jag givetvis inte låta bli att delta i, jag har redan en autograf, men flest autografer av Rosenström vinner, right? Dessutom om man skall samla autografer av artister så ska man göra det med stil.

BjornRosenstromTPB-TshirtMedans tjejerna sträckte fram både den ena och den andra kroppsdelen för att få den signerad av Rosenström så sträckte jag fram min för dagen välplanerat påtagna t-shirt och bad honom att signa den, jag menar det var ju värt ett försök i alla fall, och mycket riktigt så signade han den rakt över texten ”The Battle has Begun”!

Hur många artister skulle frivilligt signa en The Pirate Bay-T-shirt? Rosenström kan sin skit helt klart.

Bild från spelningen:

IMG_20140118_225757

Så nu har jag alltså två Rosenström signeringar i samlingen!

IMG_20140119_012338

 

 

…och fler lär det ju garanterat bli!

 

 

Piratheter

FRA – Den enda myndigheten som faktiskt lyssnar på dig #2

Resultatet av kommentaren från Metro-journalisten blev att jag blev uppringd av journalisten i fråga som ställde ett par rätt generella frågor angående uppmärksamheten runt designen på tröjan:

fraMetroStor

 

Nu har jag dessutom även fått hem mina tygmärken som jag beställde i samma veva som tröjan:

fratygmarke

Piratheter

FRA – Den enda myndigheten som faktiskt lyssnar på dig

Jag lekte för någon månad sedan fram en designidé till ett student-tygmärke att trycka upp och fästa på studentoveraller.

Idén kom från tröj-designen som hånar NSA och som har texten ”The NSA: The only part of government that actually listens”.

Började oavkortat att tänka på att den frasen fungerar oväntat bra även på svenska angående vårt mindre kära myndighetsorgan FRA.
Så översättningen blev kort och gott: ”FRA – Den enda myndigheten som faktiskt lyssnar på dig”.

Märkesidén slänges upp som en draft i en känd svensk studentgrupp på facebook som diskuterar och samordnar studentmärken:

fraFirstDraftFacebookReq

 

Detta resulterade i att ca 170 personer gillade idén och lite filande av flera olika studenter på designen. En månad senare så börjar en annan student att samordna en beställning på ett gäng märken till intresserade studenter och första draften på tygmärket ser ut som följer:

FRAEndaMyndighetSomLyssnarTygmarkeTest

 

När jag insåg hur snyggt trycket blev fick jag direkt idén att även trycka upp det på tröja, så jag drog iväg en hyfsat lågupplöst bild till ett rätt känt företag som trycker upp tröjor med egen design ondemand.

Resultatet blev som följer:

fra-tshirt

 

När jag fick hem tröjan kunde jag inte låta bli att ladda upp den på Piratpartiets officiella Facebooksida, där den blev inte helt oväntat rätt populär, men hur populär tröjan skulle bli hade jag i det läget ingen som helst aning om.

Jonne på Sysadminbloggen lät inte vänta på sig utan beställde även han ett exemplar av tröjan, och det tog inte många dagar innan hans tröja även den hamnade på Piratpartiets officiella Facebooksida:

SysadminFRA 

 

 

Det var då skiten träffade fläkten =)

Jag har nu fått information om att denna bild diskuteras vilt på IRC, Reddit, och den har även blivit delad av flertalet kända svenska nyhetstidningar:

Ny teknik skrev en artikel om hur FRA blir hånade på nätet: http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3793874.ece

och Feber.se samt TechWorld delade bilden på Facebook:

FRAFeber

TechWorldFRA

Så vart detta skall sluta, ja det vet jag inte, men sjukt roligt är det att bilden sprider sig och att intresset för humor i denna dystra övervakningsverklighet livar upp stämmningen är i min värld helt underbart!

Vill du trycka upp en egen tröja för eget bruk?

Det sägs att bild-filen finns på följande länk: https://anonfiles.com/file/0c76867b1c40fcc09c9e7e38f561ec85

Och glöm inte att Dela är Kärlek!

PS: Vill du också att FRA läggs ned innan det är helt försent?

Bli medlem i Piratpartiet Nu

[Förtydligar även att jag inte äger rätten till någon av logotyperna, detta är endast en parodi på FRA:s logotyp]

 

Livet Piratheter

#TPB10 och Tenacious D

Så var den episka helgen förbi och en hel del förväntningar har uppfyllts och blivit till verklighet.
Det började med en resa från Borlänge ner till Bålsta, där det vankades öl och grogg i husvagnen på fredagkvällen. Lördag morgon var vi uppe med tuppen för att förbereda husvagnen inför The Pirate Bay-festivalen och sedan var det dags för avfärd, förutom den lilla detaljen om att jag ville ha lite hjälp att pimpa min festivalstereo. Åtta timmar senare var vi på väg mot festivalen, och festivalstereon hade fått ett helt nytt liv.

Bild på festivalstereon före:
FestivalstereoFore

Bild på festivalstereon efter:

FestivalstereoEfter

Vi tänkte hela dagen att vi inte hade någon större brådska till festivalen, eftersom att Mollgan som var vår huvudanledning till festivalen skulle börja spela klockan 22.00 (enligt vad vi hade fått för oss). Klockan 21.00 var vi framme på festivalcampingen (25 min resväg från Bålsta, inklusive upphämtning av Beris på vägen). När vi var framme hörde vi dock något bekant ljud från festivalområdet, Mollgans stämma var på full volym från en av scenerna. Vi hörde först att de sound-checkade och trodde att han skulle kliva upp på scenen vid 22.00, men efter sound-checken drog de igång, medans vi fortfarande riggade husvagnen på campingen. Så vi hörde spelningen men såg inte mycket av den. Jag gick ner mot området men möttes av ett staket, så jag såg en del av spelningen därifrån.

 

MollganStangsel

Hittade en video som en annan festivalbesökare lagt upp från Mollgans spelning:

Men när Mollgan slutat lira på scenen ringde jag honom och bad han komma förbi vår Camp för en öl och snacka lite och efter ett tag dök han upp och sjöng ”Ja må du dela” till en hyllning för The Pirate Bay:s 10årsjubileum.

Mollgan drog sig in på festivalområdet igen efter ett tag, men vi valde att stanna kvar och köra festen vidare i vårt Camp. När klockan började närma sig stängningsdags för festivalen (02.45-ish) kom vi på att det var tid för att hämta festivaltröjan som vi beställt åt mig, sagt och gjort gick jag in på festivalområdet för första gången på hela festivalen och de sista banden höll på med sina extranummer.

Väl framme vid festivalens expidition hittade jag MLG från Piratshoppen och tröjan jag hämtade ut är likadan som MLG har på sig på bilden nedan:

MLG

Sedan vart det mingel med Pirat-funktionärer en stund innan vi betade av de sista alkoholhaltiga dryckerna i husvagnen och la huvudet på kudden, i en varm husvagn, på festivalcamping, husvagn, H-U-S-V-A-G-N!.

På morgonen blev jag väckt av Jonne från Sysadminbloggen, som vänligt men bestämt förklarade att det var dags att kliva upp och käka nystekt Ägg & Bacon. Ä-G-G O-C-H B-A-C-O-N till frukost på en festivalcamping. Rena rama hotellfrukosten, utvilad för att vi sovit i husvagn. Löjligt bekvämt och lite småroligt att se tältarna kråla ut ur sina tält på morgonen =)

Husvagnscamp

Det var som jag sa till Jonne, att åka på festival med en husvagn är ju som att festivalcampa fast man tar bort de negativa bitarna =)

När vi ätit oss mätta och belåtna på Ägg & Bacon-frukost så gav vi oss av mot Bålsta för att göra oss i ordning för nästa äventyr: Tenacious D på Gröna Lund.

Jag var orolig att det skulle bli mycket folk, så jag sa till Jonne att vi borde vara där i tid, men Jonne hade andra tankar och sa dessa nu mer klassiska ord som jag fritt citerar:

Det blir nog inte så mycket folk, Tenacious D är ju rätt nischade”

Det fick han äta upp rätt rejält när vi satt på en fullknökad buss mot grönan och bussens informationstavla visade en rullande text som löd ”Gröna Lund stänger portarna 16.45 på grund av överbelastning” när klockan var 16.40 och bussen stod still i en vägkorsning från helvetet.

När vi väl kom fram till Gröna Lund var köerna extremt långa och det var folk överallt, men efter att vi fick reda på att vi som hade förköpta biljetter hade en egen kö gick det förvånansvärt snabbt att ta sig in på Grönan. Klockan var då 16.45 och vi fick reda på att de stängde portarna till Grönan 17.00. Så det var på det berömda att vi över huvud taget tog oss in.

Väl inne på Grönan var det fullsmockat med folk och när det började dra ihop sig till spelning vart det tjockt med folk runt scenen.

TDFolkVidScen

Tenacious D klev på scenen ungefär 20-30 minuter efter utsatt tid

Lånad video, min blev inte så bra från där vi stod.

De lirade de klassiska låtarna ”Beezleboss”, ”Kickapoo”, ”Kielbasa”, ”Tribiute” och avslutade med allsång till ”Fuck Her Gently”. De körde givetvis andra låtar också som hyllningen till Ronnie James Dio som kort och gott heter ”Dio” samt ”Rise of the fenix” som de körde som intro. Trots att vi inte hade den bästa platsen på konserten så var känslan helt otrolig, Tenacious D lirade på riktigt grymt och deras teaterliknande scenframträdande var snarlik de scener de har i filmen ”The Pick Of Destiny”.

Summa sumarum har helgen varit helt episk och uppfyllt förväntnignarna med råge!

Vem säger att Pirater inte vill betala för kultur?
Just ja det var Jack Black.

Men han har fel helt enkelt. =)

Livet Piratheter

Jag ska till The Pirate Bay:s 10:årsjubileum!


The Pirate Bay fyller 10 år på internet och detta firas med en festival den 10 augusti i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

Det kommer att finnas sex stycken scener och massvis med artister ställer upp och lirar HELT UTAN ATT TA BETALT.

Bland annat kommer MOLLGAN att vara en av festivalens headlines, vilket känns extra roligt då det var jag som kontaktade honom angående festivalen och han tackade ja direkt!

Jag är övertygad om att det kommer bli en grym fest och som jag säger i videon högst upp i detta inlägg så kommer festen att starta redan på campingen innan festivalen drar igång på riktigt. Med mig till festivalen har jag min ärade vapendragare från sysadminbloggen, vars husvagn vi kommer att spendera den eventuella sömn som skulle smyga sig in någonstans in på småtimmarna.

Givetvis tar jag med mig festivalstereon, som kommer att poppa all världens musik på campingen både före och efter festivalen!

Jag hoppas att du skaffar dig en biljett och deltar i denna festival för The Pirate Bay, den kommer garanterat att skrivas ned i historieböckerna!

Livet Piratheter

Övervakningen i USA är förfärlig, för vi är ju så mycket bättre…

Att USA övervakar sitt folk, som vi fått läsa och höra i nyheterna i veckan är ju bedrövligt.
Det skulle ju aldrig inträffa i vårat demokratiska Sverige, vi som har yttrandefrihet, meddelandeskydd, pressfrihet och där folket är oskyldiga tills motsatsen är bevisad.

Vi har ju bara infört dessa lagar, regler och rutiner för vår egen säkerhet, ju.
———————————-
Trådbunden samtalstrafik

FRA:
Övervakar trafik över landsgränsen och använder sökord för att hitta intressant information, detta går inte att genomföra utan att söka igenom all trafik.
http://www.dn.se/nyheter/politik/snabbguide-vad-handlar-fra-lagen-om/

Datalagringsdirektivet:
Lagrar inrikes datatrafik i 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Mobil samtalstrafik

FRA:
Övervakar trafik över landsgränsen och använder sökord för att hitta intressant information, detta går inte att genomföra utan att söka igenom all trafik.
http://www.dn.se/nyheter/politik/snabbguide-vad-handlar-fra-lagen-om/

Datalagringsdirektivet:
Lagrar inrikes datatrafik i 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Mobil datatrafik

FRA:
Övervakar trafik över landsgränsen och använder sökord för att hitta intressant information, detta går inte att genomföra utan att söka igenom all trafik.

Länk: http://www.dn.se/nyheter/politik/snabbguide-vad-handlar-fra-lagen-om/

Datalagringsdirektivet:
Lagrar inrikes datatrafik i 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Kabelburen datatrafik

FRA:
Övervakar trafik över landsgränsen och använder sökord för att hitta intressant information, detta går inte att genomföra utan att söka igenom all trafik.

Länk: http://www.dn.se/nyheter/politik/snabbguide-vad-handlar-fra-lagen-om/

Datalagringsdirektivet:
Lagrar inrikes datatrafik i 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Positionering av mobiltelefon, registrering av deltagare i samtal
Datalagringsdirektivet, lagrar platsinformation om vart mobila enheter har befunnit sig vid specifika klockslag samt vilka som deltagit i samtalen, lagras upp till 6månader i brottsförebyggande samt brottsutredningssyfte.

http://www.pts.se/sv/Bransch/Internet/Integritet/Regler/Trafikdatalagring/
———————————-
Övervakningskameror vid bankomater

Kameror vid bankomater ska förebygga brott samt göra det lättare för Polisen att utreda brott som skimming och rån.

http://www.skovdenyheter.se/nyhet/29621/Filmerna%20underl%C3%A4ttar%20f%C3%B6r%20polisen
———————————-
Övervakningskameror på allmänna platser

Kameror vid allmänna ytor ska förebygga brott samt göra det lättare för Polisen att utreda brott på allmän plats

http://www.skovdenyheter.se/nyhet/29621/Filmerna%20underl%C3%A4ttar%20f%C3%B6r%20polisen
———————————-
Kredit/kontokortstransaktioner

USA får tillgång till Europeisk bankinformation för att förhindra terror.

http://www.realtid.se/ArticlePages/201007/09/20100709094754_Realtid387/20100709094754_Realtid387.dbp.asp
———————————-
Fartkamera/Övervakningskamera vid väg

Fartkamerorna längs vägarna är uppgraderade så att de kan avläsa registreringsskyltar och kontrollera att skatt och försäkring är betald. Kamerorna kan registrera alla registreringsskyltar som passerat, inte bara de som har för hög hastighet.
http://www.gp.se/motor/1.640629-polisen-vassar-fartkamerorna

Trafiksäkerhetskamerans mätsystem innehåller teknik som kan mäta trafikflöden och registrera tid och hastighet för förbipasserande fordon även när den inte är aktiverad.

http://www.trafikverket.se/Privat/Resan-och-trafiken/Trafiksakerhetskameror/Hur-fungerar-det/Trafiksakerhetskameran/

———————————-
Trängselkameror

Från frågor & svar ang Stockholms trängselkameror:

-Blir jag fotograferad när jag passerar betalstationen?
Nej, registreringsskylten och ett område kring skylten av fordonet kommer att bli fotograferat. Människor eller föremål inne i fordonet finns alltså inte med på fotot.

-Vilka uppgifter är sekretessbelagda?
Uppgifter om vilken betalstation fordonet passerat och tidpunkten för passagen är sekretessbelagda. (Enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).)

De sekretessbelagda uppgifterna lämnas bara ut till fordonsägaren och kan, efter en särskild begäran, skickas per post till fordonsägarens folkbokföringsadress.

Mer om trängselkameror:
http://www.transportstyrelsen.se/Vag/Trangselskatt/

Trots att uppgifterna är sekretessbelagda kan informationen ges ut till Polis:

http://www.polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Vastra-Gotaland/jan-mars/Trangselkameror-kan-hjalpa-brottsutredningar/
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1190253-trangselkameror-kan-fanga-brottslingar
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-g%C3%B6teborg?video_id=2313057
http://www.metro.se/nyheter/stolok-trangselkameror/Objgac!newsmotion_90583/
http://blog.sysadmindagen.se/2011/07/28/andamalsglidning-deluxe/

———————————-
Kollektivtrafik

Övervakningskameror:

Bussarna i sundsvall har kameraövervakning av resenärerna för chauförens säkerhet
http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.2409483-klart-for-overvakningskameror-pa-alla-bussar

Bussarna i Umeå:

http://blog.mmn-o.se/2011/02/28/kameraovervakning-pa-bussarna-i-umea/

Bussarna i Linköping:

http://www.corren.se/ostergotland/artikel.aspx?articleid=5913037

Småland:

http://www.smp.se/nyheter/nu-ska-alla-bussar-i-lanet-kameraovervakas(140652).gm

Listan kan göras lång, stora delar av den Svenska lokaltrafiken är övervakad, även Stockholms tunnelbana:

http://www.dn.se/sthlm/overvakningskameror-i-tunnelbanan-far-gront-ljus/

Resekort:

Rfid-chip i resekort och i kläder i butiker:
http://www.expressen.se/nyheter/storebror-ser-dig—i-byxorna/

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/storebror-har-blivit-busschauffor_347682.svd

Säkerheten i Rfid är bräcklig:
http://techworld.idg.se/2.2524/1.473989/sa-bracklig-ar-sakerheten-i-rfid-kretsar
http://www.dnv.se/mou/rapport_rfid.pdf

———————————-
Flygresor

Från 2008:

I skuggan av FRA-debatten pågår förhandlingar i EU om en ny lag om övervakning av flygpassagerare. Flygbolagen ska lämna ut uppgifter om bland annat namn, e-post och kreditkortsnummer till polis och underrättelsetjänst, uppgifter som ska lagras i ett centralt register i 13 år.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2394315

2013:

Förslaget om datalagring av flygpassagerare på väg att bli verklighet:
http://www.edri.org/edrigram/number11.11/action-vote-on-PNR

———————————-

EU är ju det fina sammarbetet mellan oss länder i Europa, som också vill oss väl.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-overvakar-eu-dig

Som sagt, det är så fruktansvärt hemskt att USA övervakar sitt folk, något sådant skulle aldrig förekomma här i Sverige. Vi har det ju så bra, så vi behöver inte klaga.

Därför röstar vi åter igen om lite pengar hit eller lite mindre pengar dit även valåret 2014.

———————————-

Eller så kan du bli medlem i Piratpartiet och Ung Pirat.

En röst på Piratpartiet är en röst för vår personliga integritet. 

Blipirat.nu