Category Archives: Teknik

Teknik

How to install CEMC (KODI fork for Android 4.4) and set it as default Launcher in Andorid.

This guide is made for GPD XD with Android 4.4, but may as well work on other devices and newer Android-versions.

Step by step:

Install CEMC from Google Play Store, its free.
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xbmc.cemc

 

Install XBMC Launcer from Google Play Store, its free.
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.blunden.xbmclauncher

In XBMC Launcer set “XBMC Variant” to CEMC.

Reboot the device.

Now it should boot directly to CEMC:

Teknik

GPD XD

Dags för ett nytt teknikinköp, denna gång är det GPD XD som har äran att hamna i min ägo.

Detta är GPD XD:

gpdxd2
Det är tydligt att GPD lånat större delen av designen till XD av den populära handhållna enheten Nintendo 3DXL. Dock saknar GPD XD den nedre skärmen.gpdxd3

GPD XD levereras med Android 4.4 och en custom launcher som fokuserar på emulatorer för retrospel. Vilket den här enheten sköter fenomenalt. Android har stöd för många emulatorer och dessa har i sin tur ofta stöd för externa handkontroller. Kontrollerna på GPD XD dyker upp i Android som en extern handkontroll och fungerar förvånadsvärt bra till de flesta emulatorerna som finns där ute. För andra spel som är mer anpassade för Android och touch-kontroller finns det en dedikerad mjukvara som anpassar GPD XD:s kontroller till mjukvaruknapparna på skärmen. Med ett enkelt knapptryck på knappen för ”on screen keys” kan man anpassa vilka hårdvaruknappaar som ska göra vad på skärmen.gpdxd4

Och på tal om hårdvara, GPD XD levereras med denna bestyckning:

 • CPU – Rockchip RK3288 Quad-Core (1.4 GHz standard, upp till 1.8GHz med romhack)
 • GPU – ARM Mali-T764 600MHz
 • RAM – DDR3-SDRAM 2GB
 • ROM – Samsung eMMC PRO 16/32GB,10nm NAND Flash
 • Wi-Fi – 802.11b/g/n/ac(2.4GHz)
 • Bluetooth – Finns ej
 • Operativsystem – Android 4.4.4
 • Intern lagring – 16GB, 32GB, 64GB
 • Utbyggbar lagring – Stöder MicroSD-kort upp till 128GB
 • Skärm & skärmstorlek – Capacitive H-PIS touch screen 5.0″, Upplösning: 1280×720
 • Sensor – Gravity
 • HDMI – HDMI 2.0
 • Kamera – Finns ej
 • Portar – Mini HDMI, Micro USB 2.0, 3.5mm ljudport, MicoSD-kortläsare
 • Batteri – Lithium polymer battery Normal voltage :3.8V Capacity :6000mAH, 22.8Wh
 • Storlek i mm – 155×89×24
 • Vikt – 325g

Det är alltså inte en ”top of the line”-androidenhet, men det den är byggd för klarar den av utan större problem. GPD XD klarar av att emulera upp till Playstation 1 och Nintendo 64 med goda resultat, men den har även stöd för Playstation Portable och Dreamcast, men dessa system kräver mer av hårdvaran än vad GPD XD klarar av i dagsläget och det är svårt att få de flesta spel att flyta på bra.

Vid leverans levereras GPD XD med en processorhastighet på 1.4GHz, men processorn klarar av upp till 1.8GHz. För att kunna utnyttja processorns fulla kapacitet måste man flasha in en custom-rom som kallas ”Legacy Rom”. Denna har forummedlemmen ”Skelton” på forumet dingoonity.com skapat. Hur man gör detta kan läsas i sin helhet i Skeltons forumtråd.

Jag har själv flashat in Legacy Rom och den fungerar väldigt bra och jag har hitills inte stött på några buggar. Vissa användare på forumet har upplevt att enheten blivit väldigt varm under längre spelsessioner av grafikkrävande spel när processorn legat på 1.8GHz.

Det är värt att flasha in Legacy Rom och prova, men jag ansvarar inte för hur det påverkar just din enhet. ”Your mileage may vary”.

Skärmen är i mina ögon fantastisk.

gpdxd6
5 tum ljusstark High IPS-skärm på 720p visar spelens detalrikedom på ett mycket bra sätt. Både retrospel som Super Mario Bros och nyare Android-spel som GTA San Andreas ser riktigt bra ut på denna skärm, dessutom så stöder Android både Netflix och Youtube, så GPD XD fungerar även bra som en portabel filmspelare.

Kontrollerna/Knapparna

gpdxd5

Knapparna är väldigt responsiva och känns inte svampiga när man trycker på dem, knapparnas kvalite når inte riktigt upp till N3DS knappar, men nästan. Joystickarna är mer som PSP-joysticks än N3DS-joysticks. Det enda som är värt att notera på negativa sidan är att L1,L2,R1,R2-knapparna (pekfingerknapparna) låter väldigt högt (klickigt) när man trycker på dem, men de fungerar riktigt bra.

HDMI

Vill man spela på en extern skärm går det bra genom att använda Mini-HDMI-porten, jag använde en Mini-HDMI->HDMI-adapter för att kunna använda en vanlig HDMI-kabel till min externa skärm. Det är en aning input lag, men det märks inte om man tittar på den externa skärmen hela tiden, endast när man jämför med skärmen på GPD XD samtidigt.

Trådlösa handkontroller?

Eftersom GPD XD saknar blåtand så går det inte att använda trådlösa handkontroller som andvänder blåtand till den om man vill spela på en extern skärm utan att använda kontrollerna på enheten. Däremot går det att koppla in en handkontroll genom micro-usbporten om man använder en OTG-adapter. Det går även att använda trådlösa handkontroller som använder 2.4GHz och usb-dongel (även här med OGT-adapter). Detta har jag dock ej provat ännu.

Sammanfattning

Tycker man om retrospel och saknar att kunna spela sina favoritspel när man är på resande fot är GPD XD enligt mig det bästa alternativet på marknaden just nu. Håller du med mig eller har du andra förslag på portabla spelenheter som denna, lämna gärna en kommentar nedanför!

Är du sugen på att köpa en GPD XD?
Genom att köpa den via följande länk ger du samtidigt stöd till denna blogg:

GPD XD 16Gb hos Banggood.com

Teknik

Nytt under teknikhimlen

Nu har det gått sådär lagom lång tid sen jag skrev saker här igen, och tiden har inte helt stått still på teknikfronten.

Jag har lyckats införskaffa inte en, utan två nya mobiltelefoner, ena med förlängning av abonnemang och den andra genom ett lite ovanligare sätt att köpa telefon.

Vi börjar med den första, som jag fick med när jag förlängde mitt telefonabonnemang och samtidigt lyckades kapa månadskostnaden med 100kr för i stort sätt samma abonnemang (”fria” sms/samtal och 5gb surf). Lyckades peta ner 399kr/mån för ett pottabonnemang till ett 299kr/mån fastpris-abonnemang och få ut en Nexus 5 på kuppen.

Jag klagar inte tänkte jag och hämtade tacksamt ut telefonen på Posten när den dök upp.

Nexus 5

Men även om telefonen har utmärkt byggkvalite, bra skärm och en fullt duglig kamera så var det en sak jag störde mig på som jag inte har varit med om sedan jag hade min HTC Desire för många år sedan.

Diskutrymmet tog slut i tid och otid och det gick inte att installera appar på den eller filma längre sekvenser. Detta berodde givetvis på att jag hade gått från HTC One X med 32GB lagringsminne till 16GB på Nexus 5.

Jaja, det går och leva med för att ha fått den med abonnemanget tänkte jag, och den var ju i övrigt en piggare telefon än HTC One X som hade sina skavanker och barnsjukdomar som den inte blev av med, så jag använde min Nexus 5 tills den dagen då Jonne på Sysadminbloggen tipsade om en ny telefon som skulle revolutionera hela mobilbranchen genom att ha senaste specifikationerna till ett riktigt lågt pris.

Denna revolutionerande telefon kommer (som förvisso de flesta andra telefoner) från Kina och utvecklas av en avhoppare från OPPO, som startat det nya mobilföretaget OnePlus.
Hans vision var som jag tidigare skrev att skapa en revolutionerande telefon genom att ha state of the art-teknologi men ligga prismässigt i budgetsegmentet.

Telefonen heter OnePlus One.

När jag fick nys på detta började det klia i fingrarna. Vad kostar den? Hur bra är den egentligen? Hur får man tag i den?

Vad kostar den?
$349 ~ 2,849 SEK + 189kr frakt.

Hur bra är den?
Specifikationsmässigt så är den i klass med HTC One M8 och Samsung Galaxy S5

DVS:
64 GB, 3 GB RAM
5,5″ Skärm
1080*1920 pixlar (Full HD)
13 MP kamera
Snapdragon 801 Quad-core 2.5 GHz
Läs mer här: http://www.gsmarena.com/oneplus_one-6327.php

För i runda slängar 3oookr inkl frakt.

Nästa fråga var klurigare, hur får man tag i den?
Telefonen finns inte att köpa öppet på mobilmarknaden, den går endast att köpa via ett invitesystem och invites gick endast att få tag på genom att ha köpt produkten redan och bli tilldelad en invite från OnePlus.

Med andra ord kändes det aningen hopplöst.
”Jahapp, en billig och dessutom bra telefon som står sig mot telefoner i 6000-7000kr-klassen, men den går inte att köpa”.

Så tänkte jag, men med lite vilja och tur lyckades jag få tag i en invite på Swedroids forum och slängde iväg en beställning och är därmed ägare av en efterlängtad OnePlus One.

OnePlus One

Idag gick de även ut med nyheten att de kommer att släppa OnePlus One fri för förhandsbokning under en begränsad period, detta kan ni läsa mer om på: http://preorder.oneplus.net/

(Jag försökte fota telefonerna framifrån, men pga dålig belysning och reflekterande skärmar så blev det inte bra helt enkelt.)

Livet Teknik

Festivalsommar kräver festivalstereo

Under sommarhalvåret hålls många festivaler, bland annat The Pirate Bay:s officiella 10:årsfest(ival) och medan man väntar på att sitt favoritband ska spela så hänger man givetvis på festivalcampingen med sina nära och kära och sina tältgrannar. Förutom kall öl och trevligt sällskap så är det en ingrediens till som behövs för att hålla den trevliga stämningen uppe, MUSIK!

Hur får man med sig musik till en festivalcamping? Släpar man med sig sin rostiga köksradio och lyssnar på p1, eller hoppas man på att någon whanna be trubadur tagit med sig sin gura?

Nej, man tar med sig sin hemmabyggda festivalstereo!

Har man ingen hemmabyggd festivalstereo så bygger man sig en, enligt följande guide.

För att bygga en festivalstereo behövs följande:
1st Digital förstärkare t.ex Lepai LP-2020A 2x20w
1st Klyaccumulator för motorcykel 12v 7.2Ah
1st Hård verktygsväska
1st Strömkabel med kontakt (gammal laptopladdar-kabel duger gott)
2st 5,25″ eller 6″x9″ bilhögtalare med hög verkningsgrad
2st Högtalarkablar i passande längd
1st Kabel med 3,5mm stereoplugg i vardera ända, alternativt en kabel med 2xRCA i ena änden och 3,5mm stereoplugg i andra änden.
1st motorcykelbatteri-laddare. Helst med indikator för ”laddat klart” och även med möjlighet för underhållsladdning.

Med denna utrustning kan man bygga en festivalstereo som håller minst 8h på fulladdat batteri.

Guide för att bygga festivalstereon:

Börja med att såga ut hålen för högtalarna, sedan sätter du i högtalarna och skruvar fast dem.

OppenLadaHogtalare

När högtalarna sitter fastskruvade i lådan kopplar du i högtalarkablarna i högtalarna som synes på bilden ovan och sedan koppar du in den andra delen av högtalarkablarna i förstärkaren, var för sig. L för Left (vänster) och R för Right (höger).

IMG_20111011_013706

Sedan kopplar du i 3,5mm stereokabeln i uttaget märkt ”MP3” eller 2xRCA-kontakterna i den röda respektive vita RCA-uttagen på förstärkaren, och kopplar sedan in den andra änden av kabeln till en ljudkälla, t.ex en mobiltelefon eller en surfplatta. På bilden nedan visas hur kabeln skall kopplas.

IMG_20111011_034936

När detta är gjort är det dags att koppla in strömkabeln mellan batteriet och förstärkaren. Den kabel jag använder är en avklippt laptopladdarkabel som jag skalat och satt högtalarkontakter på, som passar till stiften på batteriet. Anslutningskontakten från laptopladdaren passar perfekt till strömuttaget på förstärkaren. Se dock till att få minus från batteriet till ”höljet” i anslutningskontakten och plus i ”mittenpiggen” på anslutningskontakten, får ni det fel så är det stor risk att förstärkaren går sönder när den startar.

Så här ser strömkabeln ut som jag tillverkade, den har även en säkring på 10Ah.

IMG_20111011_013845

På bilden nedan ser ni hur det ser ut med  kabeln kopplat till batteriet och förstärkaren.
Lampan lyser och det visar på att förstärkaren är igång.

IMG_20111011_014013

På tal om batteri så är det alltså detta batteri som jag använder till festivalstereon:

IMG_20111011_013326

 

Ladda batteriet innan användning:

 

laddaBatteri

Placera förstärkaren och batteriet på lämpligt sätt i lådan, förslagsvis med fästen så att de ligger still när ni bär runt på festivalstereon.

Bild från ett mindre stereobygge:

IMG_20111011_013020

 

Sedan är det bara att starta förstärkaren, vrida upp ljudet och dra igång sommarens sköna musik på festivalområdet!

Som bonus blir ditt camp högst troligt sikte för många festsugna festivalbesökare med 🙂

FestivalStereoMedOlkorv

Ha en skön festivalsommar!

Teknik

Raspberry Pi

Äntligen dags för lite teknikgodis!

Jag har länge fnulat och funderat på att införskaffa mig en Raspberry Pi, och för några dagar sedan dök den upp med posten.

Raspberry Pi side by side HTC One X
Raspberry Pi i storleksjämförelse med en HTC One X

Vad är då en Raspberry Pi?

Raspberry Pi är en förhållandevis billig enkortsdator i kreditkortsformat som kör en ARM v6-processor på 700Mhz, 512mb ram och har en SD-kortläsare för masslagring. Den har HDMI ut för digital ljud och bild samt en analog videoutgång med tillhörande 3,5mm ljudutgång. Den har även ett ethernet-uttag (för nätverkskabel), två USB-portar samt en microUSB-port för strömförsörjning.

Jaha, så vad ska man med en elektronisk hallonpaj till då?

Denna enkortsdator har många användningsområden, den kan användas till bland annat följande:

 • Surf/skoldator
 • Mediacenter
 • Webbserver
 • Digigal fotoram
 • Väderstation
 • TV-spelsemulator

och troligtvis mycket mycket mer. Givetvis krävs det att man har tillbehör så som skärm, och kablar för att få detta att fungera optimalt.

Mediacenter

Det jag huvudsakligen har experimenterat med hittills är att använda min Raspberry Pi till ett mediacenter med hjälp av en specialanpassad distrubition av Linux vid namn Raspbmc.

Raspbmc är i grund och botten Linux (Raspbian – Specialversion av Debian 7 för Raspberry Pi) med XBMC (tidigare Xbox Media Center) ovanpå, så det enda man ser när man startar Raspberry pi:en är just XBMC, som är ett mediacenter för streaming av film och musik.

Det fungerar förvånadsvärt bra med tanke på hårdvaran som det körs på, och för att navigera runt i menyer använder jag mig av android-appen XBMCremote som gör min Samsung Galaxy S2 till en fullfjädrad fjärrkontroll till mediacentret.

tertertetertetrter
Rasperry Pi i chassi med HDMI och analogt ljud inkopplat samt Wifi-dongel och SD-kort med Raspbmc  installerat.

Framtida planer

Min plan är att införskaffa ett par extra Raspberry Pi:es för att labba och experimentera med, några planer som jag har tänkt att förverkliga är följande:

 • Webbserver/dropbox-liknande lösning
 • Surfkiosk/Jukebox
 • Portabel 3g/4g-router
 • TV-spelsemulator
 • Pythonprogrammeringstestmiljö

Kanske inte i just denna ordning, men det är dessa projekt jag ser att Raspberry Pi har stor potential att vara hjärnan i.

Här skall avnjutas hallonpaj i mängder!

Teknik

HTC One Läckt förhandsgranskning!

[Editerad: Videon Borttagen.]

Videon ovan visar en läckt förhandsgranskning av HTCs kommande flaggskeppsmobil som troligen kommer att lanseras klockan 17.00 idag svensk tid.

Enyoy!

Teknik

Tillfällighet? Jag tror inte det.

TickTockTabletTimeUbuntuHTCCounters

 

Hur kommer det sig att Ubuntu har en nedräknare på sin hemsida som räknar ned till exakt samma tid som HTC:s presskonferens idag klockan 17.00 Svensk tid? På deras räknare står det Tick, tock, tablet time!

Vi vet med rätts stor sannolikhet att HTC kommer att släppa deras nya flaggskeppsmobil HTC One när räknaren når 00 00 00 00, men frågan är om de även kommer att lansera en surfplatta med Ubuntu. Än så länge har varken Canonical (företaget bakom Ununtu) själva eller någon hårdvaru-tillverkare släppt en surfplata med Ubuntu, så det finns nog hopp om att HTC kommer att släppa en surfplatta med Ubuntu som operativsystem. Detta är i så fall en frisk fläkt i surfplattans utveckling och kan förhoppningsvis visa vägen för fler tillverkare *Host* Samsung, Sony, Asus, Acer * Host*.

Nu är det bara att vänta och se vad Ubuntu och HTC kommer att lansera klockan 16.00 idag 2013-02-19.

Spännande!

Läs mer hos: Swedroid

Teknik

Reklam för HTC One på Champions League

HTC One - Champions League

Igår kväll kollade jag på fotboll (Celtic-Juventus, champions League) när jag höll min fotbollstokige flickvän sällskap och lyckades se något intressant ur prylnördssynpunkt.

På reklamsargen bakom något av lagens mål visades ”HTC One” som sägs vara samma namn som HTC:s kommande flaggskepp med kodnamn HTC m7 kommer att heta när den lanseras. Detta stärker alltså ryktet om att HTC m7 kommer att få namnet HTC One när den väl lanseras.

HTC har även en kampanj just nu lite överallt där de visar upp datumet 19/2/13 vilket sägs vara datumet för en presskonferens där de kommer att lansera nya HTC-modeller. Troligtvis kommer vi att få se HTC One och eventuellt andra nya modeller.

När man går in på HTC:s hemsida så möts man även av en nedräknare som räknar hur lång tid det är kvar tills den 19 Februari 2013, vad som är värt att uppmärksamma med räknaren är att varje gång sekundräknaren har visar en etta (1) (One) så är den grön och samtidigt flashar bakgrunden till med ett ljust sken och man skymtar former av en mobil enhet i detta sken.

HTCOneCounter

Uppdaterad: 2013-02-13 16:20

 

 

Teknik

Förhandsvisning av Ubuntu Phone!

Engadget har fått en förhandsvisning av Ubuntu Phone som för tillfället rullar på en Galaxy Nexus:

Teknik

Mobilversion av Ubuntu lanseras!

Canonical, företaget bakom Ubuntu har precis avslöjat att de lanserar en Ubuntuversion med en touch-stöd.

The Verge skriver att den bygger på existerande Android-kernel och drvrutiner. Dock använder de inte JVM (Java Virtual Machine) och de lovar att de kommer använda all kraft som mobilen har  att ge. Den mobila versionen av Ubuntu har stöd för både x86 och ARM-processorer och ska vara tillräckligt kompitabel för att göra det enkelt för Android-telefontillverkare att använda Ubuntu på deras enheter utan större problem. Än så länge har ingen mobiloperatör eller mobiltelefontillverkare bekräftats ha stöd för den mobila versionen av Ubuntu men den första Ubuntu-mobilen ska tillverkas av en ”high-end” Androidmobiltillverkare.

Fullfjädrade mobiltelefoner med Ubuntu ska komma ut på marknaden tidigt 2014, men det finns en del demotelefoner i London, skriver theverge.com. De skriver även att det finns utvecklarversioner av den mobila versionen av Ubuntu som går att installera på Galaxy Nexus, som kommer att finnas för nedladdning om ett par veckor. Galaxy Nexus är för tillfället den enda modellen som officiellt har stöd för utvecklarversionen av denna versionav Ubuntu.

Källa: theverge.com

Ubuntu har även lanserat en keynote på youtube:

[embedplusvideo height=”315″ width=”560″ standard=”http://www.youtube.com/v/cpWHJDLsqTU?fs=1″ vars=”ytid=cpWHJDLsqTU&width=960&height=568&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3108″ /]

https://www.youtube.com/watch?v=cpWHJDLsqTU

Update:

Läs även BBC:s artikel: http://www.bbc.co.uk/news/technology-20891868