GPD XD

Dags för ett nytt teknikinköp, denna gång är det GPD XD som har äran att hamna i min ägo.

Detta är GPD XD:

gpdxd2
Det är tydligt att GPD lånat större delen av designen till XD av den populära handhållna enheten Nintendo 3DXL. Dock saknar GPD XD den nedre skärmen.gpdxd3

GPD XD levereras med Android 4.4 och en custom launcher som fokuserar på emulatorer för retrospel. Vilket den här enheten sköter fenomenalt. Android har stöd för många emulatorer och dessa har i sin tur ofta stöd för externa handkontroller. Kontrollerna på GPD XD dyker upp i Android som en extern handkontroll och fungerar förvånadsvärt bra till de flesta emulatorerna som finns där ute. För andra spel som är mer anpassade för Android och touch-kontroller finns det en dedikerad mjukvara som anpassar GPD XD:s kontroller till mjukvaruknapparna på skärmen. Med ett enkelt knapptryck på knappen för ”on screen keys” kan man anpassa vilka hårdvaruknappaar som ska göra vad på skärmen.gpdxd4

Och på tal om hårdvara, GPD XD levereras med denna bestyckning:

 • CPU – Rockchip RK3288 Quad-Core (1.4 GHz standard, upp till 1.8GHz med romhack)
 • GPU – ARM Mali-T764 600MHz
 • RAM – DDR3-SDRAM 2GB
 • ROM – Samsung eMMC PRO 16/32GB,10nm NAND Flash
 • Wi-Fi – 802.11b/g/n/ac(2.4GHz)
 • Bluetooth – Finns ej
 • Operativsystem – Android 4.4.4
 • Intern lagring – 16GB, 32GB, 64GB
 • Utbyggbar lagring – Stöder MicroSD-kort upp till 128GB
 • Skärm & skärmstorlek – Capacitive H-PIS touch screen 5.0″, Upplösning: 1280×720
 • Sensor – Gravity
 • HDMI – HDMI 2.0
 • Kamera – Finns ej
 • Portar – Mini HDMI, Micro USB 2.0, 3.5mm ljudport, MicoSD-kortläsare
 • Batteri – Lithium polymer battery Normal voltage :3.8V Capacity :6000mAH, 22.8Wh
 • Storlek i mm – 155×89×24
 • Vikt – 325g

Det är alltså inte en ”top of the line”-androidenhet, men det den är byggd för klarar den av utan större problem. GPD XD klarar av att emulera upp till Playstation 1 och Nintendo 64 med goda resultat, men den har även stöd för Playstation Portable och Dreamcast, men dessa system kräver mer av hårdvaran än vad GPD XD klarar av i dagsläget och det är svårt att få de flesta spel att flyta på bra.

Vid leverans levereras GPD XD med en processorhastighet på 1.4GHz, men processorn klarar av upp till 1.8GHz. För att kunna utnyttja processorns fulla kapacitet måste man flasha in en custom-rom som kallas ”Legacy Rom”. Denna har forummedlemmen ”Skelton” på forumet dingoonity.com skapat. Hur man gör detta kan läsas i sin helhet i Skeltons forumtråd.

Jag har själv flashat in Legacy Rom och den fungerar väldigt bra och jag har hitills inte stött på några buggar. Vissa användare på forumet har upplevt att enheten blivit väldigt varm under längre spelsessioner av grafikkrävande spel när processorn legat på 1.8GHz.

Det är värt att flasha in Legacy Rom och prova, men jag ansvarar inte för hur det påverkar just din enhet. ”Your mileage may vary”.

Skärmen är i mina ögon fantastisk.

gpdxd6
5 tum ljusstark High IPS-skärm på 720p visar spelens detalrikedom på ett mycket bra sätt. Både retrospel som Super Mario Bros och nyare Android-spel som GTA San Andreas ser riktigt bra ut på denna skärm, dessutom så stöder Android både Netflix och Youtube, så GPD XD fungerar även bra som en portabel filmspelare.

Kontrollerna/Knapparna

gpdxd5

Knapparna är väldigt responsiva och känns inte svampiga när man trycker på dem, knapparnas kvalite når inte riktigt upp till N3DS knappar, men nästan. Joystickarna är mer som PSP-joysticks än N3DS-joysticks. Det enda som är värt att notera på negativa sidan är att L1,L2,R1,R2-knapparna (pekfingerknapparna) låter väldigt högt (klickigt) när man trycker på dem, men de fungerar riktigt bra.

HDMI

Vill man spela på en extern skärm går det bra genom att använda Mini-HDMI-porten, jag använde en Mini-HDMI->HDMI-adapter för att kunna använda en vanlig HDMI-kabel till min externa skärm. Det är en aning input lag, men det märks inte om man tittar på den externa skärmen hela tiden, endast när man jämför med skärmen på GPD XD samtidigt.

Trådlösa handkontroller?

Eftersom GPD XD saknar blåtand så går det inte att använda trådlösa handkontroller som andvänder blåtand till den om man vill spela på en extern skärm utan att använda kontrollerna på enheten. Däremot går det att koppla in en handkontroll genom micro-usbporten om man använder en OTG-adapter. Det går även att använda trådlösa handkontroller som använder 2.4GHz och usb-dongel (även här med OGT-adapter). Detta har jag dock ej provat ännu.

Sammanfattning

Tycker man om retrospel och saknar att kunna spela sina favoritspel när man är på resande fot är GPD XD enligt mig det bästa alternativet på marknaden just nu. Håller du med mig eller har du andra förslag på portabla spelenheter som denna, lämna gärna en kommentar nedanför!

Är du sugen på att köpa en GPD XD?
Genom att köpa den via följande länk ger du samtidigt stöd till denna blogg:

GPD XD 16Gb hos Banggood.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *