P.st en ny sökmotor för privatpersoner.

Alla internetleverantörer måste lagra information om dina surfvanor på internet efter ett beslut om datalagring som EU har beslutat, och riksdagen klubbat igenom i Sverige.

Denna datalagring i kombination med Försäkringskassans, Landstingets och Sveriges kommuners databaser möjliggör informationshämtning av företag som har stora plånböcker, först ut är sökmotorn P.st.

overvakning

P.st möjliggör uthämtning av följande information om privatpersoner:

 • Besökta webbsidor
 • Privat e-post
 • Brottsregister
 • Poäng på högskoleprovet
 • Patientjournal
 • Videosamtal
 • Intresse för våld/sex
 • SMS/MMS
 • Internetbanken

Med en enkel sökning av namn och adress så kan privatpersoner nu få fram information om sina vänner, bekanta och även obekanta.

Ska du på en date i helgen?
Då kan du ta reda på:

 • Om personen du skall träffa är rik.
 • Vilken typ av sex personen gillar.
 • Om personen har några sjukdomar.
 • Eller om personen har ett brottsligt förflutet.

Nu kanske ni tycker att detta är bra information som kan vara nödvändig att veta i en sådan situation, men känns det lika bra att din chef, granne, kusin eller ditt barns dagisfröken kan kontrollera dessa uppgifter på dig?

Fick du inte det där jobbet du sökte?

Var det på grund av att du surfade på för grova vuxensidor på fritiden?
Eller var det för att du är allvarligt sjuk och kanske snart kommer att behöva sjukskrivas för en längre behandling?
Kanske var det på grund av det där sms:et som du skickade till arbetsgivarens dotters kompis för ett halvår sedan?

Datalagringsdirektivet och FRA-lagen möjliggör en informationsinsamling av det svenska folket som ingen tidigare har skådat.

FRA övervakar och lagrar trafik som sker över landets gränser, med andra ord större delen av alla svenskars internet-trafik, denna information kan sedan användas i godtyckliga sökningar för att leta efter terrorister eller miljöaktivister, och nu även efter vanliga privatpersoner med säregna intressen.

Datalagringsdirektivet lagrar information om vem som har ringt vem (både via fast telefon och mobil) och vid vilken given tidpunkt, samt vilken geografisk plats samtalet ägde rum, dessutom lagrar de alla webbsidor som besöks, när dem besöktes och hur länge samt även vilken geografisk plats som internetuppkopplingen genomfördes från, inte nog med det så lagrar den även vem du kommunicerar digitalt med, via mail, facebook, icq, msn, google-talk eller annan social media som går att använda.

Givetvis är anledningen till lagringen av denna information till för att just DU ska känna dig trygg och säker i din vardag, för med all denna information om Sveriges befolknings privatliv så kan man söka upp och tillintetgöra terrorister och andra grova brottslingar, men är det värt det?

P.st motsvarar den funktion som FRA har direkttillgång till och som SÄPO nu får använda för att söka efter svenska medborgare, skall SÄPO få tillgång till denna information är det givetvis självklart att den informationen även skall finnas tillgänglig för hela befolkningen.

Nästa tjänst för informationshämtning släpps nästa vecka och den riktar in sig på Regeringens ledamöter, SÄPOs civilpoliser samt en ökad sökfunktion i FRA:s register i realtid.

Vad vill jag då säga med detta?
Anledningarna är många till varför denna typ av massövervakning inte är bra för oss som privatpersoner.
Vi behöver vara privata för att känna oss trygga, vi behöver ha möjligheten att prata med våra nära och kära under förtroende oavsett om det gäller djupa känslomässiga samtal eller om det gäller den där sexbomben till tjej som hängde utanför ICA.

Vi vill ha möjligheten att stänga dörren när vi går på toaletten, av samma anledning vill vi inte att vår kommunikation delas med utomstående, för ingen vet vad för konsekvenser det du säger till din respektive idag kommer att påverka framtida situationer, om den informationen blir tillgänglig för allmän beskådan.

Databaser läcker, det är något som vi alltid kommer att få leva med.
Databaser är skapade av människor, och människor är inte ofelbara, när felen och kryphålen upptäcks så läcker informationen från databaserna ut från dem, oavsett hur mycket databasförvaltaren lovar och svär att informationen som lagras där är i säkert förvar.

PS
www.p.st är ett aprilskämt från Bahnhof.se
DS

 

One comment

 • Gustav
  1 april, 2014 - 04:00 | Permalink

  -.-

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *